Vuurwerkangst en hersenwerk

Vuurwerkangst en hersenwerk

Je bent hier:
< Terug

Hersenwerken met je hond biedt ontspanning. Het is leuk om te doen en iedere hond heeft een neus en kan dus hersenwerken…

Door een speciaal hersenwerk spel aan te bieden op 31 december net voor 12 uur, dat uit verschillende kleine hersenwerkjes bestaat die je hond al kent, is de kans groot dat je hond ontspant.

Door te hersenwerken wordt de seeking emotie geactiveerd (panksepp, 2005*) dit is een positieve emotie. Tijdens oud en nieuw is de emotie angst als het ware ‘overactief’. Door te tijdens oud en nieuw kleine bekende puzzels aan te bieden, kan je dit weer in balans brengen en ervaart je dier minder stress.

Als je hersenwerk wilt inzetten tijdens oud en nieuw is het raadzaam om het hersenwerken nu te introduceren. Als je gaat hersenwerken tijdens oud en nieuw zonder dit vaker gedaan te hebben kan het zijn dat je dier hersenwerk met vuurwerk gaat associëren. Dit willen we natuurlijk niet.

*Bron: Panksepp, J. (2005). Affective consciousness: Core emotional feelings in animals and humans. Consciousness & Cognition

Deze tekst is een bijdrage van: Nina Niëns-Janssen ~ Canine Braintime

Vorige Vuurwerkangst en de toekomst
Volgende Wanneer starten?
Inhoudsopgave